10 ANI – LUPTA CONTINUĂ
10 ANI – LUPTA CONTINUĂ! Expoziție-arhivă realizată de Căși sociale ACUM
Inițial am planificat să realizăm expoziția “10 ani – Lupta continuă!” în spațiul centrului cultural autonom Casa Tranzit. Nesiguranțele crizei sanitare, incertitudinea posibilității ca această expoziție să poată fi lansată și vizitată așa cum ne-am fi dorit, ne-a făcut să renunțăm, cel puțin deocamdată, la acest plan. Acum aveți în față alternativa găsită de noi față de această provocare: o expoziție-arhivă online, care ne permite ca prin scheletul expoziției să pătrundem în adâncurile arhivei realizate de Căși sociale ACUM! cu titlul “Jurnal Pata Rât”.
Expoziția-arhivă online expune relația dintre acțiunile din 2010 ale Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, constituirea zonei rezidențiale case modulare în Pata Rât, evacuarea de pe str. Coastei, prelungirea traiului precar pe str. Cantonului, precum și perpetuarea rampelor de deșeuri toxice în Pata Rât și locuirea în colonia Dallas. Totodată, expoziția-arhivă relevă cum au generat aceste interacțiuni mișcarea pentru dreptate locativă din orașul Cluj, și cum a evoluat aceasta de-a lungul ultimului deceniu pe baza unei colaborări consistente cu oamenii din Pata Rât, precum și prin acțiuni contestatare la adresa primăriei cu privire la adâncirea și perpetuarea crizei umanitare, de mediu și locative din zonă.
*
În 2010 Primăria Municipiului Cluj-Napoca a pregătit și a pus în practică evacuarea a 350 de persoane de etnie romă și relocarea lor în Pata Rât. În 17 decembrie 2020, familiile evacuate din locuințele lor de pe fosta str. Coastei și mutate forțat în casele modulare construite în apropierea rampelor de deșeuri, comemorează 10 ani de la acest eveniment tragic. El a însemnat și începuturile mișcării locale pentru dreptate locativă bazată pe solidaritatea antirasistă între victimele acestei politici și activiști aparținând unor etnii și categorii cu statute sociale diferite. Dar istoria locuirii în Pata Rât nu a început în 2010. Și nici lupta de zi cu zi a oamenilor de acolo. Locuitorii din Dallas sau din barăcile de pe lângă groapa de gunoi, ei fiind și azi lucrătorii de pe rampe, s-au așezat în zonă de la finalul anilor 1970 sub constrângeri economice. Iar cele 170 de gospodării care populează azi fâșia de teren dintre str. Cantonului (acum Calea Dezmirului) și liniile dezafectate de cale ferată, au fost direcționate acolo în mai multe valuri de către autoritățile publice locale care le-au evacuat din alte părți ale orașului începând cu anii 1990. În paralel cu formarea acestor zone rezidențiale din Pata Rât, rampele de deșeuri care marchează întregul teritoriu atât material cât și simbolic, și-au continuat istoria. Mișcarea pentru dreptate locativă a contribuit masiv în ultimii 10 ani la punerea tuturor acestor probleme pe agenda politică și administrativă a decidenților, și responsabilizarea autorităților publice față de criza umanitară, de mediu și locativă din Pata Rât. Treptat, însă, trecând prin mai multe etape, mișcarea a ajuns să abordeze fenomenul în contextul mai larg al politicilor de locuire și de dezvoltare urbană. Astfel, ea și-a extins activismul înspre tot ceea ce include criza locuirii în orașul care a devenit localitatea cu cele mai mari prețuri de pe piața de locuințe din România, acordând atenție specială revendicărilor privind fondul locativ public. Prin documente, filme, poze, lucrări artistice și publicații, expoziția noastră reconstituie istoriile ultimilor 10 ani trăiți în Pata Rât, dar și evoluțiile mișcării pentru dreptate locativă din Cluj. Vă invităm să vizitați expoziția ca o platformă unde puteți reflecta critic asupra deceniului trecut, asemeni actorilor care au construit această expoziție într-un moment auto-reflexiv crucial pentru continuarea luptei lor.
*
Expoziția-arhivă online a fost realizată de echipa Căși sociale ACUM! compusă din: Vincze Enikő – curator; Török Tihamér – concepție grafică; Schneider-Lőnhárt Csenge – realizare arhivă; Pavel Mititel – developer web; Miklós Szilárd – consultant; Linda Greta, Maria Stoica, Alexandru Greta și Radu Gaciu – colectare materiale.
Căși sociale ACUM!, 17.12.2020.
Căși sociale ACUM!, 17.12.2020.