Categorii
Acțiuni Documente

Scrisoare deschisă către primarul Emil Boc – Anularea sau amânarea amenzilor

Scrisoarea deschisă către Instituția Primarului

Cluj-Napoca

Nevoia de măsuri urgente privind AMENZILE ȘI MAJORĂRILE IMPUSE PE DATORII CĂTRE primărie în cazul persoanelor cu venituri mici

20.03.2020.

Domnule primar Emil Boc,

Vă adresăm această scrisoare deschisă în contextul răspândirii rapide a epidemiei COVID-19 și a crizei economice ce va urma, conform declarațiilor ministrului finanțelor publice: “Ne pregătim pentru până la un milion de oameni trimiși în șomaj tehnic” (17.03.2020). În aceste zile, companiile private solicită și primesc de la guvern diverse facilități care să le salveze. Noi ne adresăm Dumneavoastră cu rugămintea de a analiza, în contextul măsurilor ce devin posibile în starea de urgență, propunerea noastră în legătură cu o problemă ce afectează multe persoane și familii cu venituri mici: 

  1. Anulați amenzile datorate către primărie sau oferiți scutire de la plata acestora pentru o perioadă de doi ani fără impunerea unor noi majorări și penalități.
  2. Anulați majorările și penalitățile impuse pe datoriile neplătite, generate din amenzi, chirii, taxe și impozite, sau altele. 
  3. Ridicați de îndată popririle impuse pe amenzi, chirii și impozite.

E absolut necesară implementarea de urgență a acestor măsuri în cazul persoanelor care:

  • ajung la venituri sub minimul pe economie din cauza acestor popriri,
  • au în întreținere familii numeroase,
  • suferă de diverse boli cronice, deci contractarea COVID-19 le poate fi fatală, 
  • sunt trimise în șomaj tehnic, iar cele 75% din salariul lor pe care le primesc de la stat înseamnă un venit sub minimul pe economie.

Unul dintre motivele pentru care vă solicităm să analizați aceste propuneri și să acționați de urgență în spiritul lor, este îngrijorarea pe care o observăm la multe persoane în legătură cu imposibilitatea de a plăti amenzile în perioada de criză care va urma. Un alt motiv este legat de imposibilitatea desfășurării unei vieți cât mai apropiate de cea de dinaintea instalării crizei ce urmează, din cauza popririlor înființate pe veniturile multor persoane aflate deja și acum în dificultate.

De mulți ani, oamenii care au popriri fac sacrificii pentru a plăti popririle pentru credite pentru care au girat sau pe care le-au făcut cu bună știință, sau pentru amenzi, majorări și penalizări pe datoriile către primărie pe care le-au primit conform reglementărilor în vigoare. Însă, în viitorul apropiat este posibil ca plata acestor datorii să ducă la o și mai mare deteriorare a condițiilor lor de trai, și, ca soluție, la îndreptarea spre muncă în economia informală pentru a scăpa cumva de plata covârșitoarelor datorii (concretizate în popriri). Toată lumea va pierde de pe urma acestor evoluții, inclusiv Primăria.

Știm că în aceste popriri Primăria Cluj-Napoca este considerată, din punct de vedere tehnic, creditor, iar ca urmare a acestui lucru în anii trecuți a folosit amenzile, majorările și penalitățile ca o sursă importantă a bugetului local. Acum, în stare de urgență și la începutul crizei economice, așteptăm de la Dumneavoastră să luați măsuri prin care puteți contribui la ușurarea vieților celor care au fost și până acum, și vor fi și mai încolo, cei mai vulnerabili, dezavantajați, marginalizați. Prin măsurile propuse de noi în această scrisoare puteți contribui direct la asigurarea calității vieții persoanelor cu venituri mici. În plus, suntem convinși că într-un oraș atât de bogat cum este Clujul, pierderile bugetului public local datorită implementării acestor măsuri pot fi echilibrate din alte surse.

Guvernul României, prin ministrul finanțelor publice, Florin Câțu, a admis că va exista o criză economică al cărui vârf va fi în luna aprilie și că ea se va prelungi până cel puțin în iulie. Din istoria recentă reiese că orice criză economică va afecta mai mult factorul uman decât companiile prin potențiale măsuri brutale de disponibilizări, tăieri de salarii, evacuări ale persoanelor care nu își pot plăti chiriile, utilitățile, și așa mai departe. De aceea este foarte urgent ca Dumneavoastră să interveniți spre protecția lor cu măsurile propuse în această scrisoare. 

Așadar, în perioada de criză, ce va urma, având în vedere experiența dumneavoastră de a gestiona situații de criză economică, prin faptul că ați fost premier în momentul declanșării recesiunii pe teritoriul României, vă solicităm să implementați măsurile formulate în scrisoarea noastră. Avem convingerea că deschiderea pentru a analiza problema mai sus menționată va permite să formulați soluția justă, beneficiind de sprijinul și de aportul cetățenilor. Maturitatea la care a ajuns municipiul nostru impune un astfel de moment, chiar dacă aparent inconfortabil, de a analiza o situație care ar putea duce la evacuări și la imposibilitatea de a supraviețui după plata datoriilor (prin popriri) către Primărie.

Vă mulțumim anticipat pentru atitudinea constructivă și colaborarea de care avem nevoie pentru ca toți locuitorii municipiului nostru să treacă peste această criză!

Căși sociale ACUM!