Categorii
Acțiuni

Marș pentru dreptate socială

INVITAŢIE


Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice (www.gloc.ro), format din asociaţii, activişti, universitari şi artişti, care militează pentru desegregare socială şi dezvoltare locală incluzivă, te invită la:

Marşul pentru Dreptate Socială
Ce facem?Exprimăm solidaritate cu cetăţenii Clujului care:
– vor să lucreze, dar nu găsesc un loc de muncă;
– lucrează în condiţii mizere, de exploatare, fără ca munca să le fie răsplătită echitabil;
– îşi cresc copiii cu teama că mâine nu vor mai avea ce pune pe masă;
– nu deţin o locuinţă şi riscă să fie evacuaţi în stradă;

– trăiesc în nesiguranţă;
– nu-şi permit să aibă grijă de sănătatea lor şi a copiilor lor;
– locuiesc în condiţii precare, asemenea celor aproape 2.000 de oameni care trăiesc lângă groapa de gunoi din Pata Rât;
– sunt români, maghiari, romi etc. şi vor să trăiască împreună într-o societate fără prejudecăţi;
– vor să fie consultaţi de aleşii lor în legătură cu deciziile care îi afectează;
– refuză să accepte ca oamenii care au ajuns să trăiască în sărăcie să fie blamaţi pentru necazurile lor, marginalizaţi şi izolaţi la periferie.

Ce poţi face?
Vino şi tu la primul marş anti-segregare din România cu un mesaj care să exprime dorinţa noastră pentru dreptate socială,. Autorităţile locale şi opinia publică au ignorat îndeajuns formarea celui mai mare ghetou din Europa în jurul unei rampe de gunoi. Spune NU rasializării sărăciei! Spune NU nedreptăţii sociale! Acţionează ÎMPOTRIVA marginalizării sociale!


Când şi unde?Luni, 19 decembrie 2011, ora 15.00, cu pornire din Piaţa Avram Iancu, pe traseul B-dul Eroilor – Piaţa Unirii – Piaţa Muzeului – Palatul Telefoanelor – str. Bariţiu.


De ce?
Marşul pentru Dreptate Socială se desfăşoară în contextul în care se comemorează un an de la evacuarea de către autorităţile locale a peste 250 de suflete de pe str. Coastei în apropierea gropii de gunoi a oraşului. Decizia primăriei a fost sancţionată de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, dar amenda derizorie de 8.000 lei nu acoperă dauna morală comisă. Primăria, împreună cu noi toţi, putem face mai mult. Societatea civilă a intervenit cu critici, dar şi cu expertiză pentru ca autorităţile locale să elaboreze proiecte integrate de locuire de care să beneficieze atât majoritari, cât şi minoritari. Politicile publice întârzie însă să se materializeze. Hai să le dăm un impuls!

Dreptatea socială se bazează pe principiile egalităţii şi solidarităţii, pe asigurarea efectivă a drepturilor omului şi pe recunoaşterea demnităţii umane. Ea presupune distribuirea echitabilă a resurselor, participare la luarea deciziilor în spaţiul politic şi în economie, precum şi oportunitatea tuturor de a beneficia de bunăstare socială. Alătură-te marşului, pentru a nu tolera o lume a abuzurilor, a inechităţilor şi a nedreptăţilor sociale! Prin efort colectiv şi repetat această situaţie se poate schimba.


Unde continuăm?
Grupul de Lucru al Organizaţiilor Civice, în colaborare cu Fundaţia Tranzit, te invită la Dezbaterea publică „Privind înspre viitor – dreptate socială prin locuire decentă”, care se desfăşoară la Casa Tranzit de pe str. Bariţiu nr. 16 cu începere de la ora 15.45.

 Program

15.45 – 16.15: „Supereroi”, expoziţia copiilor din Pata Rât şi de la Şcoala Elf prezentată de Alina Bradu (artistă), Cristina Raţ (gLOC) şi Carmen Costina (Şcoala Elf); proiectul Protokoll/ ŞPAC „Pata Rât” prezentat de Szilárd Miklós şi Dénes Miklósi; moderator Adrian Dohotaru (gLOC)

16.15 – 16.30: „Jocuri ţigăneşti” prezentate de copiii din „Noul Pata Rât”

16.30 – 17.30 Documentar „Prea fericiții de la groapa de gunoi”, urmat de sesiune de întrebări şi răspunsuri alături de unul dintre realizatorii filmului, Farid Fairuz, şi protagonişti.

17.30 – 17.45: „Un an de la evacuări. Calitatea vieţii la Pata Rât” – Cercetare European Roma Rights Center (ERRC), prezentare Dezideriu Gergely (Director Executiv, ERRC), Dana Iepure (avocat, ERRC) şi Concetta Smedile (cercetător, ERRC)

17.45 – 19.15: „Ce am făcut în 2011 şi ce ne propunem mai departe?”, prezentări de Enikő Vincze (gLOC), Yesim Oruc (United Nations Development Programme – UNDP), Alexandros Tsolakis (Comisia Europeană, DG Regio), Kálmán Mizsei (Open Society Institute – OSI), Bert Loijii (Fundaţia Pro Roma), Adrian Pusztai şi Ernest Creta (locuitori Pata Rât), moderator prof. dr. Maria Roth (gLOC)

19.15 – 19.30: Mesajul Amnesty International cu ocazia unui an de la evacuările din 17 decembrie 2010 (video).